Nedá se říct, že bych byla polévková. Znám spoustu lidí, co si bez polévky své jídlo neumí představit, jenže já jsem po ní vždycky tak plná, že už pak nic nesním, takže ji většinou zvládám jen jako hlavní chod, k večeři nebo tak. Každopádně mezi mé oblíbené patří krémová brokolicová a hrášková, klasický vývar s nudlemi nebo játrovými knedlíčky, česnečka na kocovinu a právě tahle indická dobrůtka. V indické u nás ve městě mají polední menu mimo jiné formou rautu, což je skvělé když tam jdete poprvé a nevíte, co si dát. Na výběr je polévka, předkrm (prostě miluji cibulové bhaji, umím je udělat i doma a nikdy bych si je přitom sama od sebe neobjednala), tři hlavní chody (vždy bývá jeden vegetariánský a jeden pálivý), čtyři přílohy (salát, rýže, nudle a placky) a občas i dodatečné omáčky. A právě při jednom takovémto obědě jsem se zamilovala do jejich čočkovky. Dělám doma celé indické menu (kuřecí palak s plackami, smažené cibulky a polévku), ale právě tuhle polévku vařím nejčastěji i samostatně.
Co potřebujete:
1 menší cibuli,
4-6 stroužků česneku,
dvě lžíce oleje,
lžíci mouky,
asi dvě hrsti čočky ( buď té červené nebo klasickou, ale tu musíte před vaření aspoň dvě hodiny máčet),
kari koření nebo kari pastu (ty se prodávají ve víc variantách, úplně stačí varianta Mild - mírně ostrá, doostřit se to dá vždy pomocí chilli, ale každému podle jeho chuti),
sůl,pepř, chilli, voda!!!
Postup: Nasekejte cibuli nadrobno, rozpalte v hrnci olej a když prská, hoďte cibuli. Na mírném ohni se dělá asi 15 minut. Když začne zlátnout, prožeňte stroužky česneku lisem na česnek a přidejte je k cibulce. Když má všechno správně zlatohnědou barvu, poprašte moukou, zamíchejte a zalijte ideálně horkou vodou. Přisypte čočku (pokud jste ji nechávali odmočit, použijte vodu, ve které se máčela), osolte a dejte tomu tak 20-25 minut. Pak vyzkoušejte, jestli čočka změkla tak akorát. Dokořeňte podle chuti. Občas přidávám i sojovou nebo Worchestrovou omáčku a když máte zrovna doma kokosové mléko, tak ho tam trochu dejte, přidá to zajímavý chuťový akord. Polévka je výborná i pro rána po flámu. A je vážně jednoduchá!
Taky to mám tak, že nemusím mít polévku ke každému hlavnímu jídlu. Raději sytější hlavní chod. Ale je pravda, že jsou pak typy kuchyní, kde si tu polévku dám rád. Typicky pak třeba indická, že? No, ale jako kdy ji uvařit? Máme doma knihovnu s kuchařkami, v ní i recepty. I když teda je pravda, že se nám v té kuchyni trochu plete. Ale zde jsme našli způsob, jak využít rohy v interiéru, takže tam ta knihovna zůstane. :)
OdpovědětVymazat