neděle 1. března 2015

Recept: Těstoviny s nivou, šunkou a hroznovým vínem

Tohle je další z mých těžce nedietních receptů, achjo. Ale já se vážně takhle nerozmazluju pořád, jenže ono je to pak vždycky tak fotogenické! Tenhle nápad vznikl náhodou. Na těstoviny dělám smetanovou omáčku s nivou relativně často. A jedny z mých oblíbených jednohubek jsou ty s nivovou pomazánkou a hroznovým vínem na vrchu. No a tak nějak byla jak niva tak víno zrovna doma a mě napadlo to nakombinovat. Udělala jsem výzkum (jako vždycky lustruju recepty, jestli to už někdo udělal) a ukázalo se, že jestli recept někdo dělal, nezmínil se o tom online - v čj nic takového nenajdete a v angličtině něco málo podobného. Takže se jedná o experiment (který moc hezky dopadl!).

Na dvě porce budete potřebovat:
1/3 - 1/2 sáčku těstovin (podle toho, jací jste jedlíci)
půlku menší cibule
3 plátky krůtí šunky
2 hrsti hroznů (myslím, že je jedno jaké barvy, ale červené byly super)
100g nivy
1-2dcl smetany na vaření (dá se použít i plnotučné mléko)
sůl, pepř, olej, trochu hladké mouky

Nejdřív rozpálíme trochu oleje na pánvi. Na jemno nakrájíme cibulku a dáme na pánev. Nakrájíme šunku na proužky a přihodíme k cibulce. Nakonec do směsi ještě přidáme pár omytých a rozpůlených nebo rozčtvrcených hroznů (já mám radši menší kousky). Cibulka by měla být dohněda, šunka křupavá a hrozny by měly trochu změknout a nasát chuť obojího. Směs dáme stranou do mističky, přikryjeme alobalem (já jsem to hodila do mikrovlnky a těsně před koncem směs na 30 vteřin přihřála, ale bude to fungovat i bez toho, chápu, že mikrovlny nevyhovují každému) a dáme pozor, aby nám většina šťávy zůstala v pánvi, využijeme ji jako základ pro omáčku. Vedle dáme v hrnci vařit vodu na těstoviny. V pánvi znovu zahřejeme zbylo šťávičku ze směsi cibulky a šunky, případně jí pomůžeme ještě lžící oleje. Zaprášíme hladkou moukou, chvilku mícháme a zalijeme smetanou. Tu pak za stálého míchání po troškách přidáváme. Ve chvíli, kdy to přestane tak rychle houstnout máme čas přihodit do teď už jistě vroucí vody těstoviny (Nezapomeňte tu vodu předtím osolit - mně se to stává každou chvíli!!). Do smetanové omáčky zatím přidáváme najemno nastrouhanou nivu (tu si buď můžeme připravit předem, nebo ji strouhat přímo do omáčky) a mícháme, aby se sýr hezky rozpustil a spojil s omáčkou. Ta zase zhoustne, takže ji můžeme podle potřeby doředit smetanou či mlékem. Podle chuti dopepříme (sůl podle mě potřebovat nebudete, niva je slaná dost). Čas od času míchneme omáčkou a i těstovinami, aby se neslepily. Mezitím si můžeme pokrájet zbytek hroznů Omáčku necháme pobublávat dokud se těstoviny nedovaří, pak je slijeme a přidáme do pánve s omáčkou a promícháme. V tuhle chvíli si můžeme zapnout tu mikrovlnku abychom ohřáli cibulku se šunkou. Na talíř pak servírujeme těstoviny, na ně pár lžic směsi a dozdobíme čerstvými hrozny. Kombinace podušeného a čerstvého hroznového vína spolu s nivou a křupavou šunkou vytváří moc příjemnou kombinaci, takže dobrou chuť!

2 komentáře:

  1. Teda to víno mi tam přijde jako trochu moc a jako ulítlé, ale jestli vám to chutná, tak kdo jsem já, abych to nějak posuzoval a soudil. Ono dneska se dá kombinovat prakticky cokoliv. Třeba prodej kávy o tom ví své, ty kombinace jsou občas fakticky hodně zajímavé. A to samé třeba vaření piva. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jakmile jsem si přečetla tento recept, okamžitě jsem si vzpomněla na večery, kdy jsem v kuchyni experimentovala s různými těstovinovými pokrmy pro svou rodinu. Mám ráda, když se jídlo rychle připraví. Ale místo šunky jsem často použila kuřecí maso. Přidala jsem marinované kousky kuřete a smetanu, a výsledek byl fantastický! Tato varianta se stala hitem :D Jaké máte vy své recepty z kuřecího masa ,které jsou u vás doma oblíbené?

    OdpovědětVymazat